tisdag 29 november 2011

Dag 38: SKREV krystar

Igår hamnade vi, för första gången, i vad som verkade vara ett helt hopplöst läge. Vi hade en scen som vi kände oss tvungna att skriva, vi visste vad den skulle utmynna i och vilken funktion den skulle fylla. Men vi hade ingen aning om hur vi skulle komma dit.

Utan att avslöja alltför mycket handlade det om huruvida en av personerna i scenen skulle lida av stroke eller av Huntingtons sjukdom. Jag röstade för stroke, Simon var mer inne på Huntingtons. Personen ifråga var dessutom tvungen att ofrivilligt antasta en kvinna på en toalett, helst både verbalt och fysiskt, och sen skulle scenen avslutas med att han blev utsläpad av vakter och på vägen få sina byxor neddragna framför en mängd vittnen. Kunde vi dessutom få in en vuxenblöja och en svanktatuering så var det jackpot.

Mängder av idiotiska förslag kastades fram, det ena mer desperat och ologiskt än det andra. Svordomar skreks. Listor med könsord skrevs. Simon gjorde en trettonde kanna kaffe och försvann iväg för att försöka hitta en lösning på internet. Jag slängde mig i soffan och började spela Wordfeud i ren desperation. Paniken var påtaglig. Tårar hotade att tränga fram. Var detta slutet för SKREV?

Självklart inte.

SKREV skulle inte vara SKREV om vi inte löste såna här små dilemman. Som de fullfjädrade proffs vi är tog vi helt enkelt några djupa andetag, vände på alltihop, la till lite, tog bort lite, och efter flera timmar av plågsamt värkarbete klämde vi till slut ut den där trilskande scen-bebisen som om det var den enklaste sak i världen.

Nu pustar vi ut och går vidare./A

onsdag 23 november 2011

Dag 37: Kill your sperma-darlings


Igår var den stora dagen. Eller, rättare sagt, den i alla fall hittills största dagen i SKREVs förunderliga historia. Vi lämnade över vårt mästerverk till en expert som skulle komma med utlåtanden om det vi skapat under de senaste månaderna.

Domen kom efter bara några timmar.

Förutom generella råd som att skapa flerdimensionella karaktärer som faktiskt fyller en funktion och att jobba med tydliga trådar, så fick vi också en del mer specifika tips. Till exempel att vi borde minska de väldiga mängderna sperma, rensa bort den värsta sexismen samt att vi kanske skulle ta en funderare över om vi verkligen vill ägna oss åt osmakligt hån av förståndshandikappade.

Det finns ingen anledning att gå som katten kring het gröt här, vi blev ganska brutalt slaktade. Men är det någon enstaka egenskap som utmärker SKREV så är det ödmjukhet, och efter att den första förkrossande känslan av nederlag lagt sig något var det bara att inse att experten ifråga hade rätt angående det mesta.

SKREV tar till sig kritiken. SKREV jobbar vidare. SKREV är starkare än någonsin. /A

tisdag 22 november 2011

Dag 36: Så penetrerar du manus - vi har listan


Anders har börjat kalla manuset för HON och det skrämmer mig en smula. Jag tror att han börjar bli besatt. Ibland hittar jag skrynkliga och fuktiga A4:or med hans favoritscener i soffan där vi brukar sitta när vi skriver. Han gömmer sidorna mellan soffkuddarna som en skamsen hund. Jag har konfronterat honom och givetvis blånekar han till manus-sodomi. Så jag väljer att låtsas som om jag inget ser. En viss besatthet kan vara precis det bränsle vi behöver.

Avsnitt 1 och 2 är nu klara, printade, höglästa och skickade till en manusexperts kritiskt granskande ögon. En utomstående person med distans. En person som inte kallar manuset för HON. /S

måndag 21 november 2011

Dag 35: Sluta inte förrän HON är nöjd

Manuset kan just nu liknas vid en krävande älskarinna som insisterar på att man ska fortsätta pilla och gnugga och hålla på, trots att man själv känner sig färdig och har kramp i alla möjliga och omöjliga kroppsdelar och mest längtar efter att få sova eller kanske tända en cigarett.

SKREV är, naturligtvis, en oerhört uthållig och omtänksam älskare som inte ger sig förrän hans kvinna är helt tillfredsställd. Snart är hon där.

Haha, ibland kan jag inte låta bli att skratta åt mig själv. /A

tisdag 15 november 2011

Dag 34: Älskade kulor


Inte nog med att SKREV ämnar återupprätta det skamfilade ryktet för svensk tv-produktion, vi ska dessutom ta tillbaka de älskade marmeladkulorna till svenskarnas, ja kanske hela världens, hjärtan.

Är ni födda på 70-talet vet ni utan tvekan vad jag pratar om. Det handlar om de där gröna skapelserna som man inte ens ville äta som barn. De där som låg kvar orörda i asken långt efter att man tvingat i sig körsbär i likör eller romrussin eller nåt annat i vanliga fall äckligt efter att allt vettigt och ätbart godis tagit slut.

Godis som till och med barn är tveksamma till att stoppa i sig är vidrigt i ordets rätta bemärkelse.

Kombon Leif, vår vedervärdige vaktmästare, och gröna marmeladkulor är en match made in heaven, och det är SKREV som håller i spakarna. /A

onsdag 9 november 2011

Dag 33: Brödtext


Skådespel istället för bröd, heter det ju. Men det stämmer inte in på SKREV, vi ägnar oss åt båda. Idag, till exempel, var schemat:

1. skriva brödtext
2. äta bröd
3. skriva brödtext

Och nu till helgen blir det andra bullar. SKREV särar generöst på benen och grenslar i stort sett hela Sverige. Anders beger sig norrut till palt- och one pieceland och jag beger mig söderut och blir en Ölandstok. Vi ses på måndag. /S

måndag 7 november 2011

Dag 32: Vi peppar varandra i SKREV

Äntligen måndag och dags att skapa nya stordåd i SKREVs smutsiga skrivarhåla. Innan vi kommer igång ser vi till att konversera lite för att komma i rätt skaparstämning. /A

torsdag 3 november 2011

Dag 31: Vardaglig förnedring

Få saker i vardagen gör mig så oerhört och omedelbart generad som när man ringer ett telefonnummer och börjar presentera sig och plötsligt inser att man inte pratar med en riktig människa utan en inspelad röst som börjar berätta om vilka olika knapptryckaralternativ man har. Vidrigt.

Lika jobbigt kan det vara när man tvingas säga högt och tydligt in i luren till samma typ av icke-människa vilket ärende man har eller vart man till exempel vill resa.

Fruktansvärt, helt enkelt. Jag är helt säker på att de som jobbar på den typen av företag spelar upp de allra festligaste avarterna på sina personalfester.

Ville bara säga det.

Kan man förmedla den här typen av genans i ett tv-manus? Ja, SKREV kan för om vi inte kunde det så vore vi inte SKREV. /A